404 Not Found


nginx

8.4.2021

Kljub Covid-19 se aktivnosti v projektu »Za njeno prihodnost« v Libanonu nadaljujejo

Čeprav se tudi v Libanonu še vedno soočajo s krizo zaradi Covid-19 in vsak dan zabeležijo po več kot 2000 novih okužb, v okviru projekta »Za njeno prihodnost – ozaveščanje proti otroškim porokam med begunci v Libanonu« še vedno vztrajamo in izvajamo aktivnosti – čeprav prilagojeno in večinoma po spletu – v veliki meri po načrtu.

Po spletu od začetka projekta potekajo delavnice za skupine deklet oziroma staršev. Na spletnih srečanjih se pogovarjajo o pravicah žensk, pravicah otrok, otroških porokah, razliki med biološkim in družbenim spolom, nasilju po spolu in zaščiti otrok in žensk. Na najmanj petih delavnicah je doslej sodelovalo že več kot 250 deklet, 250 očetov in 300 mater.

Istočasno v okviru projekta, ki ga Zavod Emma izvaja v sodelovanju z Zavodom Krog in s financiranjem Ministrstva za zunanje zadeve in Republike Slovenije, potekajo spletna srečanja z voditelji lokalnih skupnosti in učitelji, ki imajo pomembno vlogo pri promociji pravic otrok in žensk ter zajezitvi otroških porok. Doslej jih je na treh delavnicah sodelovalo že več kot osemdeset.

Trenutno za voditelje v lokalnih skupnostih poteka tudi prvi večdnevni trening o nasilju po spolu in otroških porokah. Poleg znanja o nasilju po spolu in otroških porokah bodo udeleženci na treningu dobili tudi veščine za organizacijo akcij in kampanj za ozaveščanje proti vsem vrstam nasilja ter bodo v nadaljevanju projekta izvedli več lokalnih in nacionalnih akcij proti nasilju po spolu.

V okviru projekta se je sicer priskrbelo tudi pomoč več kot 400 najbolj ranljivim družinam, ki so zaradi Covid-19 ostale brez vira dohodka in bile prizadete zaradi naraščajočih cen in slabega gospodarskega položaja v Libanonu. Zaradi Covid-19 smo v Libanonu okrepili tudi izvajanje psihosocialne pomoči za ženske, ki so v teh razmerah pogosto žrtve različnih vrst nasilja.

Projekt financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja. Mnenje in vsebina projekta ne predstavljata uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.