404 Not Found


nginx

Današnji dan, 25. november, je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami z namenom ozaveščanja svetovne javnosti o razsežnostih različnih vrst nasilja nad ženskami. S tem datumom, ki je spomin na dan, ko so bile umorjene tri politične aktivistke – sestre Mirabel iz Dominikanske republike, se prične 16 dni aktivizma. V tem času številne organizacije izvajamo različne aktivnosti, da bi javnosti predočile to zakoreninjeno problematiko naše družbe. Pregled aktivnosti najdete na povezavi: https://zavod-emma.si/wp-content/uploads/NAPOVEDNIK-AKCIJ-2019.pdf. Akcije se končajo 10. decembra na dan človekovih pravic.

Nasilje nad ženskami je velika ovira pri doseganju enakopravnosti, razvoja, miru in človeških pravic. Letos je Razvojni sklad Združenih narodov za ženske posvetil novembrske dneve aktivizma boju proti posilstvu, ki s svojim rušilnim vplivom uničuje ženske in dekleta, davek pa plačujejo tudi generacije za njimi. Za mnoge dom namreč ni varno zatočišče. Z uporabo #orangetheworld and #generationequality se lahko pridružite debati na socialnih medijih. Tudi majhni koraki lahko stopijo na prste kulturi posilstva.

Zavod EMMA, s svojim programom Center za pomoč žrtvam nasilja, preko različnih aktivnosti vseskozi opozarja na nesprejemljivost nasilja. V teh dneh bomo organizirali različne aktivnosti za naše uporabnice_ke, za krepitev njihovih moči pri izhodu iz kroga nasilja, ravno tako bomo na problematiko nasilja v družini in družbi na sploh opozorili javnost, s poudarkom na različnih oblikah pomoči, ki so žrtvam nasilja na voljo v lokalnem okolju. Opažamo namreč, da je informiranost o različnih oblikah pomoči še vedno nizka, sprejemljivost nasilja in neobčutljivost družbe na nasilje nad njenimi našibkejšimi členi pa žal še vedno previsoka.

 

tim strokovnih delavk in prostovoljk_cev Zavoda Emma