404 Not Found


nginx

Tudi v Libanonu se življenje vrača na stare tire po obdobju, ki je bilo zaznamovano s Covid-19, karantenami in prepovedmi izhoda. To smo z lokalno partnersko organizacijo izkoristili tudi v okviru projekta »Za njeno prihodnost – ozaveščanje proti otroškim porokam med begunci v Libanonu« in na jugu Libanona organizirali enodnevno lokalno akcijo proti nasilju po spolu.

Akcijo je pripravila skupina deklet, mater in očetov, ki v projektu izvajajo tudi srečanja za sovrstnice, kolegice in kolege o nasilju po spolu in nevarnostih otroških porok. Tekom akcije so dekleta in matere na ulicah begunskega taborišča Ein El Helwah in v njegovi okolici naključne mimoidoče spraševale vprašanja in jih informirale o nasilju po spolu ter delile zemljevide z naslovi organizacij, ki nudijo skupinsko in individualno psihosocialno pomoč. V pogovorih je sodelovalo okoli 200 moških in žensk, ki so prejeli tudi maske za zaščito pred Covid-19.

Očetje so medtem na različnih lokacijah ustavljali avtomobile in naključne šoferje informirali o nasilju po spolu. Okoli 150 šoferjev se je ustavilo in prisluhnilo očetom, ki so na kratko predstavili vrste nasilja po spolu ter njegove posledice. Medtem ko so se nekateri šoferji strinjali, da se je proti nasilju po spolu potrebno boriti, so drugi priznavali, da včasih uporabijo nasilje, predvsem verbalno, saj so pod različnimi pritiski zaradi ekonomskih in drugih težav.

Za koncu akcije so se očetje skupaj s skupino mladih fantov na motorjih z napisi, ki spodbujajo boj proti nasilju po spolu, podali po kampu in na tak način vzbudili pozornost ljudi.

V okviru projekta, ki ga Zavod Emma izvaja v sodelovanju z lokalnim partnerjem Nabaa – Development action without border, Zavodom Krog in s financiranjem Ministrstva za zunanje zadeve in Republike Slovenije, bo sicer izvedenih več lokalnih akcij, naslednja je načrtovana že čez približno mesec dni.

Posodobitev

V okviru projekta »Za njeno prihodnost – ozaveščanje proti otroškim porokam med begunci v Libanonu« se nadaljujejo aktivnosti, katerih cilj je odpraviti ali vsaj zmanjšati število otroških porok in nasilja po spolu v Libanonu.

Doslej je bilo izvedenih po pet delavnic o nasilju po spolu, o pravicah žensk in otrok, o nevarnih posledicah otroških porok itd. za več kot 300 deklet, 300 mater in 300 očetov. Delavnice izvajajo dekleta, matere in očetje, ki so bili usposobljeni na treningih o nasilju po spolu ter pravicah žensk in otrok v prvem letu projekta. Doslej so srečanja večinoma potekala po spletu, s sprostitvijo ukrepov in umiritvijo širjenja virusa Covid-19 pa sedaj potekajo v živo.

Usposobljena dekleta, matere in očetje bodo sicer v nadaljevanju projekta, ki ga Zavod Emma izvaja v sodelovanju z Zavodom Krog in s financiranjem Ministrstva za zunanje zadeve in Republike Slovenije ozaveščali proti otroškim porokam in nasilju po spolu med 850 vrstnicami oz. 1400 starši.

Istočasno potekajo srečanja z voditelji lokalnih skupnosti in učitelji, ki imajo pomembno vlogo pri promociji pravic otrok in žensk ter zajezitvi otroških porok. Doslej jih je sodelovalo okoli sto, vsi pa menijo, da so informacije iz srečanj koristne in da jih bodo širili naprej v svojih lokalnih skupnostih.

Hkrati lokalna partnerska organizacija nudi tudi individualno in skupinsko psihosocialno pomoč ženskam in dekletom ter možnost obiska ginekologinje in svetovanje o reproduktivnem zdravju ter načrtovanju družine.